Dit zijn de 8 allerbeste recepten van Ottolenghi aller tijden (2024)

Het was moeilijk kiezen, maar déze recepten van Ottolenghi scoren douze points.

Door Joëlle Baelde

Dit zijn de 8 allerbeste recepten van Ottolenghi aller tijden (1)

Van Simple tot Flavour: als we koken, dan koken we het liefst uit een van de kookboeken van Yotam Ottolenghi. De vraag: 'Wat is het beste boek van Ottolenghi?' is dan ook haast niet te beantwoorden. Want deze Israëlisch-Britse kok schreef meerdere kookboeken. En wat je er ook uit maakt, élk gerecht zal je verrassen door de bijzondere smaken, geuren en ook niet onbelangrijk: hoe het er uit ziet op je bord.

Over Ottolenghi

Welke keuken is Ottolenghi? Zijn kookboeken zijn niet in een hokje te plaatsen, maar komen het meest in de buurt bij de Midden-Oosterse keuken. Geen verrassing; Yotam Ottolenghi is opgeroeid in Israël. Hij woonde een tijdje in Amsterdam en volgde in Londen een Franse kookopleiding. Na zijn opleiding werkte Ottolenghi in verschillende sterrenrestaurants, zoals The Capital in Knightsbrigde, en in 2011 opende hij zijn eigen restaurant in Londen, Nopi.

Door de jaren heen schreef hij daarnaast vele kookboeken, zoals Simple, Flavour en Jeruzalem, waarmee hij zorgde voor een herwaardering van groenten als ster van een gerecht. Ben je groot fan van Ottolenghi-recepten of heb je zin om iets uit te proberen? De beste recepten van Ottolenghi aller tijden, bijna allemaal vegetarisch, hebben we in dit artikel voor je op een rij gezet.

De 9 lekkerste Ottolenghi recepten

Zie hier, Ottolenghi recepten uit Simpel, maar ook van z'n Instagram. Alleen de vegetarische opties bekijken? Dit zijn onze drie favoriete vegetarische recepten uit Ottolenghi's Simpel. Oh ja, Ottolenghi is niet de enige keukenprins bij wie we graag de kunst afkijken; dit zijn de lekkerste recepten van Jamie Oliver.

1

Aubergine met saus van karnemelk

Hoeveel recepten Ottolenghi heeft gemaakt met aubergine, weet 'ie zelf waarschijnlijk ook niet meer. De aubergine komt heel vaak terug in Ottolenghi's boeken. Net zoals dit recept van aubergine met een saus van karnemelk en granaatappelpitjes dat uit het boek Plenty komt. Een hartig recept met een friszoete touch van de granaatappelpitjes.

Bekijk het recept

2

Warme kerstomaatjes met yoghurt

Welk Ottolenghi recept de chefkok zelf het meest waardeert? Dit gerecht is een van de beste Ottolenghi Simpel recepten en tevens favoriet bij de chef-kok zelf. Want je zou het misschien niet verwachten, maar warme kerstomaatjes en koude yoghurt vormen een gouden combinatie. Serveer dit (of een van de andere Ottolenghi Simpel recepten) als voorgerecht of als heerlijke snack – dat is aan jou.

Bekijk het recept

3

Zoete aardappel gratin

Een recept uit Het Kookboek van Ottolenghi en Sami Tamimi, met zoete aardappel, salie en room. Heerlijk om als bijgerecht te serveren naast een van Yotam Ottolenghi's andere recepten. Tip: de gratin is nog makkelijker te maken als je een mandoline in huis hebt.

Bekijk het recept

Advertentie - Lees hieronder verder

4

Burrata met clementines

Volgens Ottolenghi is burrata het Italiaanse woord voor 'beboterd', een van de grootste genoegens in het leven. En daar zijn we het helemaal mee eens. Zijn recept voor burrata met geroosterde druiven en basilicum is om je vingers bij af te likken – net als deze burrata met clementines en koriander trouwens (als je ervan houdt). Bovendien is dit recept een van Ottolenghi's beste voorgerechten.

Bekijk het recept

5

Kip met West Afrikaanse kruiden

Wil je een echt feestmaal op tafel zetten? Dit kipgerecht met West Afrikaanse kruiden doet het áltijd goed. Lekker met een frisse salade of bijvoorbeeld met parelcouscousgerecht met citroen uit Flavour.

Bekijk het recept

6

Linguine met saffraan, tomaat en krab

Een lekker pastagerecht, dat hij kookte voor The Guardian. Volgens Ottolenghi is het het lekkerste om je pasta natuurlijk gewoon helemaal zelf te maken, maar wij van JAN snappen het ook als je die stap even overslaat. De pasta gaat – net als deze TikTok pasta met feta – super goed samen met de tomaat, de saffraan én de krab. Kortom: een heerlijk hoofdgerecht.

Bekijk het recept

Advertentie - Lees hieronder verder

7

Muhammara van geroosterde paprika

In zijn kookboeken staan heerlijke recepten, maar daar buitenom wordt ook weleens geëxperimenteerd – en die resultaten deelt Ottolenghi dan op zijn Instagramaccount. Zoals deze muhammara, gemaakt van geroosterde en geplette paprika, tomaat, chili, ui, knoflook, komijn, koriander en granaatappel. De perfecte dip voor bij een borrel!

Bekijk het recept

8

Laagjestaart met hazelnoot meringue, citroenslagroom en kersen

Hazelnoot, chocola, citroen én kersen; het lijkt de perfecte combinatie als je dit recept hebt geproefd. Dit dessert ziet er ongelooflijk mooi uit én smaakt ook nog eens heerlijk. Een dessert waar je ongetwijfeld de show mee zal stelen.

Bekijk het recept

9

Pavlova met vijgen en pistachenootjes

Dit is een van Yotam Ottolenghi's recepten waar we onze vingers bij aflikken. Deze pavlova is gemaakt van bruine suiker en kaneel, met vijgen en pistachenoten erop. Dat dit recept ooit op de Amerikaanse cover van Sweet stond, snappen we wel. Het ziet er ook zó mooi uit.

Bekijk het recept

Dit zijn de 8 allerbeste recepten van Ottolenghi aller tijden (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5549

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.